Hoe herken je een vrijmetselaar?

Stel dat u kennis maakt met iemand die vrijmetselaar is. Herkent u hem dan als zodanig? Waarschijnlijk niet direct. Doorgaans lopen vrijmetselaren er niet mee te koop. Soms draagt iemand een speldje met een passer en een winkelhaak.

Als de ‘ideale’ vrijmetselaar zou bestaan, zou die te herkennen zijn aan zijn houding en gedrag. Hij/zij is een vriendelijk mens met aandacht voor anderen, is hulpvaardig en tolerant, doortastend en hardwerkend, integer en empathisch. Hij denkt zowel op korte als op lange termijn en legt bruggen tussen mensen als hij kan. Hij staat op voor feedback en zoekt in alle vrijheid zijn eigen weg in het leven. Maar net zomin als er een ideaal mens bestaat, net zomin bestaat de ideale vrijmetselaar.
Wel zal een vrijmetselaar ernaar streven om een beter mens te worden dan hij eerder was. Dat is een continu groeiproces, waarin hij wordt gestimuleerd door zijn broeders.

Een vrijmetselaar vertelt

Bij de vrijmetselarij kan ik werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Daar ontmoet ik gelijkgestemden uit alle geledingen van de maatschappij, die hetzelfde doel voor ogen hebben. Wij wisselen dan gedachten en ideeën uit. Het zet mij aan tot nadenken over mijn plaats in de wereld en hoe ik daarin wil staan. Het is eigenlijk een soort school, zeg maar een levensschool, maar dan zonder een meester die zegt hoe het moet. Niemand zal zeggen dat het goed is of fout. Het resultaat bepaal je zelf en dat is nu het mooie, het bijzondere en tegelijkertijd het moeilijke aan vrijmetselarij.

Alle teksten komen uit het boekje: ‘Een kennismaking met de vrijmetselarij’ geschreven door A.F. Fokker en is verkrijgbaar voor € 11,00 bij FAMA uitgeverij via deze LINK.