In de tijd dat de vrijmetselarij ontstond, in de 17e en 18e eeuw, was het vrije contact met mensen van een andere social klasse, van een andere godsdienst of politieke groepering, normaal gesproken niet mogelijk. Tot een halve eeuw geleden was bijvoorbeeld de verzuiling in Nederland nog steeds een barrière voor mensen om met elkaar om te gaan. Wie protestant was, kocht niet bij de katholieke winkelier en andersom. Binnen de loge konden echter mensen die in het openbaar tegenstanders waren of elkaar de aanduiding ‘andersdenkenden’ gaven, wel op basis van wederzijdse waardering met elkaar spreken. Dat was mogelijk door de uitgangspunten en de beslotenheid dee de loge biedt.
Een zegswijze in de vrijmetselarij is de volgende: ‘Zoek naar wat mensen verbindt en tracht weg te nemen wat hen scheidt’. Al sinds het eerste begin is dat één van de belangrijkste beginselen. Daar is niets aan veranderd. Het vertrouwen dat alle broeders van de loge willen bouwen aan verbinding met elkaar, maakt dat we in respect met elkaar omgaan, zelfs als we het niet met elkaar eens zijn. Dat bepaalt de sfeer in een loge.
Alle teksten komen uit het boekje: ‘Een kennismaking met de vrijmetselarij’ geschreven door A.F. Fokker en is verkrijgbaar voor € 11,00 bij FAMA uitgeverij via deze LINK.