Amstelveen: Een open avond met Vrijmetselaren op donderdagavond 23 november 2023

Het gebeurt zelden dat de vrijmetselaren u welkom heten om te laten zien wat zij doen. Al sinds het begin enkele eeuwen geleden, doen er over de vrijmetselarij de meest wilde verhalen de ronde. Toch is het geen geheim genootschap met vreemde rituelen.

Maar hoe zit het dan wel?
Wat doen vrijmetselaren eigenlijk?
En hoe is het om zelf vrijmetselaar te zijn?

Op deze en andere vragen kunt u nu antwoord krijgen. U kunt zo al een eerste idee krijgen of de vrijmetselarij iets voor U zou kunnen betekenen.

Ook op donderdagavond 23 november kunnen belangstellenden weer een ‘gewone’ logeavond bijwonen bij Loge Mozaïek in Amstelveen.

Een vrijmetselaar – Paul Marselje – neemt u mee in zijn lezing met als titel: ‘De Vrijmetselarij verboden; een bedenkelijke Hollandse Primeur’

Gebrek aan kennis, eigenbelang en angst regeren vaak bij de kritiek op de vrijmetselarij.

Waarom verbieden sommige religies en landen de vrijmetselarij nog steeds? Waar zijn ze bang voor? Is zo’n verbod, alhoewel onwenselijk, eigenlijk ook niet een compliment voor de vrijmetselarij?

Holland had de bedenkelijke primeur om de vrijmetselarij als eerste te verbieden. Wat gebeurde er allemaal in de achttiende eeuw, dat het zover kwam? Waarom verbieden sommige religies en landen de vrijmetselarij nog steeds?

Marselje vertelt aan de hand van het onderwerp over feiten, fictie en mysteries van de vrijmetselarij. De methode van het werken met symbolen en rituelen krijgt daarbij ruime aandacht.

Een inleiding op aard en wezen van de vrijmetselarij en de motieven van haar tegenstanders. Een informatieve, soms ook vermakelijke lezing met altijd weer een boeiende nabespreking.

Aansluitend is er een rondleiding door het logegebouw van de vrijmetselaars. De methode van het werken met symbolen en rituelen krijgt ruime aandacht, net als het verloren symbool. Na de lezing is er gelegenheid om van gedachten te wisselen met leden over de vrijmetselarij en de loges.

Inschrijven
De avond begint om 20:00 uur (inloop vanaf 19:15 uur) en eindigt rond 22.30 – 23:00 uur. Toegang is € 5,00 en er is een verplichte aanmelding via het onderstaande digitale formulier*.

Adres: Amsterdamseweg 168-170, 1182 HK Amstelveen (Schuin tegenover café Albina)

Inschrijven voor deze avond, doe je door onderstaand formulier in te vullen: